wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł wdrożenia PrestaShop

Przygoda z prestaShop.

  • 13 Odpowiedzi
  • 4875 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Przygoda z prestaShop.
« dnia: Marzec 18, 2010, 09:38:20 pm »
Witam,

Zabrałem się w końcu za sklep ;)

Przygodę rozpocząłem od zaprojektowania wireframe w narzędziu http://www.axure.com/   , teraz grafik siedzi nad layoutem a ja już obkodowałem ze dwa moduły oraz poprawiłem ten, który służy do globalnej aktualizacji cen. Wywaliłem z niego 'cechy', spolszczyłem i poprawiłem wyświetlanie się cen a zostawiłem tylko wagę.
Napisałem też badziew do wyświetlania dwóch losowych komentarzy na stronie głównej oraz cały panel do zarządzania listą komentarzy z możliwością ich sortowania.  Template'y jeszcze wiszą do momentu aż będę miał HTML'e pocięte.

Jak grafik wypłodzi jakiś większy kawałek layout'u to go podeślę do oceny.

Pzdr.



 




*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2010, 12:27:53 am »
coś już widać ;-) ale grafik się trochę opierdala i wolno pracuje.

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 07, 2010, 02:44:38 am »
Stary grafik wyleciał bo z prototypu przez 3 tygodnie ni epotrafił skończyć 3 stron layoutu. W to miejsce wskoczył nowy, bardziej solidny ;)  W załączniku kawałek pocięty ( nieudolnie bo nie znam się na tym za bardzo )

Oskryptowanie to mix  jQuery Tools + Jquery z template'u presta. Myślę, że za parę dni będę prosił ekipę o testy ;)

R.

*

Offline kuras

  • Tubylec
  • ****
  • 257
  • 1
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2010, 09:11:21 am »
Mnie się podoba :-)

*

Offline lof

  • Mieszkaniec
  • *****
  • 748
  • 1
    • moduły, szablony, integracje do prestashop!
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2010, 09:33:02 am »
spoko, jaka wersja?
pomoc na forum darmowa
pomoc na gg płatna - 24909954
integracja z allegro
MODUŁY SZABLONY INTEGRACJE -> www.prestahelp.com

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 08, 2010, 07:20:22 pm »
spoko, jaka wersja?
Z SVNa zassałem ją ok. miesiąc temu ;)  Version 1.2.4.0

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2010, 06:21:00 pm »
Żeby nie było, prace trwają tak 75-80% pierwszej wersji, którą rzucę na pożarcie jest ;) W kilku miejscach są zaślepki na dodatkowe moduły. Pamiętajcie, że teksty jeszcze mi będzie pisał copywriter więc takie wypociny jak przy "Dlaczego warto się rejestrować" nie są finalne.

Btw. Ktoś może opanowywał okruszki ( breadcrumbs ) bo jak dla mnie to strasznie je zepsuli i będę pisał swoje ;)   Badziew, który jest w złym miejscu wypełniany i potem okazuje się, że przy wykonywaniu sekwencyjnym robi się problem.


ps.
Powiadomienie mailowe na forum chyba nie działa.

R.

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2010, 02:51:04 am »
Żeby nie było obecnie walczę z wszystkimi zakładkami panelu klienta a trochę tego jest.

1. Miałem sporo problemów z jQuery Tools, bo zrobili upgrade komponentów, który rozsypał mi 70% kodu. Musiałem mergeować dwie wersje jQuery Tools 1.12 i 1.21 ;) Dało radę, więc wracam do gry.
2. Dzisiaj pojawił się też problem z ciastkami na IE6, które wywaloało autoryzację ajaxową po odświeżeniu strony. Dziwna sprawa.. ale po skasowaniu ciach wszystko wróciło do normy.


Dobrnąłem po raz pierwszy dzisiaj do modułu płatności, widzę, że nie jest ono dokończone co? Wyskakują jakieś dolary i funciaki ;) Strona "my_account" też straszna. :-) W drugiej wersji dam ją grafikowio do opanowania.

Pytanie takie: Ma ktoś lepiej dopracowany moduł fakturowania, bo w sumie to chciałbym z niego skorzystać.. ale potrzebowałbym dopisać jakąś blokadę i ew. inny numer wystawiania faktury niż z zamówienia. Myślę, że chodzi raczej o zatwierdzenie i wprowadzenie numeru faktury z palca. Jakby co.. zostawiam to na drugą iterację, teraz nie mam na to czasu i wycinam faktury w całości.
Pytanie dwa: Zakup bez rejestracji jest dostępny w postaci modułu ?

Jakby co, coraz bliżej testów ;) Mam nadzieję, że za nawigację mnie nie zjecie ;-) bo dziwna.

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2010, 05:38:33 pm »
Postęp prac:
- Nie podoba mi się rozwiązanie wielojęzyczności ;) potrafią pojawić się problemy przy wylogowywaniu, więc w init.php ustawiam sobie $cookie->id_lang od razu na 3
- Napisałem skrypt, który tworzy strukturę kategorii ( obecnie jest ich ok. 4000 ;) a będzie z 6 ) z pliku płaskiego. Niebawem dopiszę taki skrypt, który wygeneruje mi ciekawy URL ( mod_rewrite) na postawie całego drzewa kategorii
- Layout jest jeszcze trochę wybrakowany.. jednak w tej wersji tak pozostanie ;) za kilka miesięcy zacznę to rozbudowywać i zaprzęgnę grafika by wyczyścił podstrony
- Stosuję dość ciekawy sposób podpinania  CMSa do layoutu. Załóżmy, że chcę sobie "całą stopkę edytować w CMS", wtedy robię następujące rzeczy:

  Zakładam, że footer wyświetla się na każdej z podstron, więc tworzę artykuł w CMS ( o numerze np. 38), wrzucam do "init.php" następujące linie:

$_GET['id_lang'] = 3; //$id_lang;  Ustawiam na polski z automatu.
$cms = new CMS(38, intval($cookie->id_lang)); 
$smarty->assign('footer_links',$cms->content);  // uwaga bez PL może to być $cms->content[3]

W footer.tpl dodaję:
<div> {$footer_links} </div>
i sprawa załatwiona, bo pisanie modułów nie zawsze się opłaca, po 3ch stwierdziłem, że jeżeli nie planuję przenoszalności i nie zapatruję na dystrybucję modułów to nie ma to sensu. Oczywiście po release każdemu mogę udostępnić jakieś rozwiązania... ;)

Jakby co, została mi do poprawy strona produktu i będę pomału testy odpalał ;)

*

Podemski

  • Gość
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2010, 12:44:04 am »
Plus rozszerzania Presty poprzez moduły jest taki, że po aktualizacji wszystko będzie działać ok, teraz jak chciałbyś zrobić upgrade jakiegoś pliku który przeorałeś to musiałbyś albo kontrolować w SVN co było zmienione albo samemu linijka po linijce to patrzeć, albo olać powiedzmy krytyczną aktualizację.

Także, lepiej jest wg mnie pisać moduły, rozszerzać klasy i korzystać z tego, że Presta jest skalowalna! :)

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2010, 03:59:10 am »
Wiem, że lepiej ;-) ale szkoda mi czasu, bo nie planuję specjalnych udziwnień. Z tym upgrade'm to bym się 3 razy zastanowił czy będzie działać i zapewne upgrade po roku rozwala całą prestę ;-)

Silnika raczej nie ruszam, ( klas ) więc to jest jedyna rzecz, którą mógłbym aktualizować.. ale po co, na moje małe potrzeby pewnie nie trzeba w ogóle, bo jest to na tyle przetestowane, że trybi.

Moduły płatności, tego ruszać poza templatami nie będę, bo aktualizacje moga się przydać ;)

R.

Zostało mi naprawnie ajaxowego koszyka i jedna karuzela na stronie produktu ;)  Pewnie za jakieś 2 dni zaproszę chętnych na testy.

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 02, 2010, 03:11:31 am »
Kolejna aktualizacja:

Ładowanie danych z tego śmietnika o nazwie osCommerce ;-)

1. Pierwszy problem to popsute kodowanie, które było w latin1 przechowywane, ale sprawę opanowałem jakoś.
2. Następnie wgrałem kopię tabel przechowujących klientów i adresy na UTF8.
3. Poszerzyłem w presta pole hasła z varchar(32) na varchar(40)...pytanie dlaczego? Otóż w osCommerce hasło jest przechowywane w inny sposób a chciałem zachować możliwość logowania się starych użytkowników bez uprzykrzania im życia.

W osCommerce hasło jest maskowane przy pomocy MD5 i salt ( tu akurat bezsensowne użycie tej techniki )  czyli  losowane są 2 znaki, które robią za sól, hasło jest maskowane jakoś tak:

md5 ( $salt.$password ):$salt;

w presta jest

md5( $_GLOBALNY_HASH_Z_CONFIGA.$password );

niestety będę w locie musiał generować hasło pierwszą metodą, jeżeli jest ok, to generować hasha drugą metodą, podmienić w tabeli presty i usunąc z tymczasowej.

To dopiero za XX godzin ;)


Z gorszych rzeczy, które mi się jeszcze przytrafiły to przeciążenie presty przez cholerną rekurencję
liczącą ilość produktów w kategoriach ( panel admina ). U mnie jest ich jakoś 6-7k i zabijało to bazę.
Druga taka nuka, która czeka każdego, kto będzie miał więcej kategorii to edycja produktu ;-) Tam sprawa wygląda podobnie, też jest rekurencja i schodzenie po drzewku do niższych poziomów bez ograniczeń.  ::)  Opanowałem to w ten sposób, że nie pozwalam zejść niżej niż "3 w dół".

W załączniku screen, dodałem do drzewka takie strzałki na szybko, każda ustawia kategorię na bieżącą.

Krystian: nie przeklinaj mnie za to.. ale to jest imo błąd presty ;)

R.



*

Offline Damian

  • cichacz
  • Stały użytkownik
  • ***
  • 82
  • 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • pora działać
    • Kosmetyka naturalna
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 27, 2010, 12:11:31 pm »
sporo czasu, długa walka i co z tego wyszło

*

Offline erwu

  • Użytkownik
  • **
  • 45
  • 0
Odp: Przygoda z prestaShop.
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2010, 10:16:47 pm »
sporo czasu, długa walka i co z tego wyszło
Na razie nie za dużo.. bo wypasienie ogromnego Long-Tail'a trwa długo. W każdym bądź razie ostatnio wprowadziłem sporo poprawek:
- optymalizacja linków seo
- facebook
- poprawa źle skompresowanej grafiki ;) ( buttony )
- poprawki html pod IE
- usprawnienie menu głównego

Teraz walczę z rejestracją by opanować ją w 3 krokach, to co jest obecnie ( w standardowej presta ) to śmietnik, który ma bardzo wysoki bounc rate przez swój poziom skomplikowania.  Opanuję to na trzech krokach, dołożę ścieżki w google analytics i dam znać czy jest to sensowne... bo u mnie 80% klientów dzwoni. ;-)

Z ciekawszych rzeczy to miałem spory problem z właściwą indeksacją podstron, gdyż są one na 5 poziomie zagłębienia w strukturze presta ( co daje realnie 3 poziom w moim rozwiązaniu ). Zmuszony byłem przebudować wtyczkę, która robi sitemap. Dodatkowo dość długo zbierałem się po przenoszeniu domeny :/ przez co stwierdziłem, że trzeba z G jechać wulgarnie. Z racji tego, że mam obecnie ok. 2500 aktywnych kategorii ( urządzeń ), które mają przyporządkowane produkty, to wrzuciłem wszystkie linki do gotLink'a.

Przyrost site wygląda obecnie tak( na przestrzeni tygodni )

200,
200,
160,
340,<-- tu dorzuciłem 2.5k słabych linków
280,
630,
1000,
1400.

Tak więc ruszyło po wulgarnym linkowaniu, najśmieszniejsze jest to, że na jednym DC od czasu do czasu pokazuje mi 8600 ;-) i nie wiem dlaczego.

R.