wdrożenia PrestaShop Powiększenie zdjęć moduł wdrożenia PrestaShop

Dziwne problemy z modułami i cache (PS 1.6.1.20)

  • 2 Odpowiedzi
  • 604 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Actuna

  • Nowy
  • *
  • 4
  • 0
  • PrestaShop
  • Presta Shop: PS
  • Status: forum
Dziwne problemy z modułami i cache (PS 1.6.1.20)
« dnia: Lipiec 10, 2018, 04:42:21 pm »
Świeża instalacja w wersji 1.6.1.20, włączony multisklep, php5.6 (opcjonalnie mogę wyżej tylko na 7.0, 7.1),
domyślny szablon, dwa języki PL, EN.

Objaw: Po instalacji np modułu dowolnego (np: Block CMS, Blok informacji kontaktowych, Blok Lubie to na FB, )
w administratorze ładnie mogę po zmieniać treści, ustawienia ...

Pierwsze wejście na stronę sklepu -> wszystko pojawia się poprawnie, 
ale jak dam odśwież ekran, to pojawiają się domyślne teksty ... i tak z każdym modułem,
raz j=na jakiś czad odświeżania pojawią się prawidłowe treści.
Po zmianie danych w modułu, kolejne odświeżenie strony jest prawidłowe, kolejne już nie ...

Co próbowałem:

1 - wyłączenie cache = brak problemu

2 - przebudowanie cache z poziomu administratora = pierwsze wejście prawidłowe, kolejne z nieprawidłową wartością

3 - ręczne usunięcie plików cache = pierwsze wejście prawidłowe, kolejne z nieprawidłową wartością

4 - od instalowanie modułu, ponowna instalacja i konfiguracja = pierwsze wejście prawidłowe, kolejne z nieprawidłową wartością



Jakiś cyrk ... mam problem z różnymi modułami, skończyły mi się pomysły gdzie może być problem.



W ramach podejścia nie standardowego zauważyłem, że edycja plików *.tpl danego modułu w katalogu szablony sklepu, 
taka jak dodanie pustej linii, spacji i zapisanie pliku, rozwiązuje problem do czasu kolejnej zmiany w danych danego modułu.
(cache włączone).

Powyższe rozwiązanie traktuje jako obejście problemu, a nie jego rozwiązanie,
prawdopodobnie problem jest błachy. 

*

Offline Actuna

  • Nowy
  • *
  • 4
  • 0
  • PrestaShop
  • Presta Shop: PS
  • Status: forum
Odp: Dziwne problemy z modułami i cache (PS 1.6.1.20)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 13, 2018, 07:56:09 pm »
Wydaje mi się, że znalazłem windowaję ... OPCACHE, po wyłaczeniu tej funkcjonalnocjonalnosci wszystko działa prawidłowo.

Dodałem do php.ini:
opcache.validate_timestamps = 1

i też działa.

Poza tym jest moduł do Presty OpCache.

*

Offline west

  • Administrator
  • Mieszkaniec
  • *****
  • 4,591
  • 98
  • Płeć: Mężczyzna
  • Europasaz.pl
    • Projektowanie PrestaShop, Wordpress, SMF
  • Presta Shop: PS
  • Status: Programista
Odp: Dziwne problemy z modułami i cache (PS 1.6.1.20)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2018, 07:37:21 pm »
Lepiej z tego nie korzystać jak już to z APC ale jak porównywałem odczyty nie warto.
Zawsze korzystając z tego typu akceleratorów musisz mieć dedykowany serwer nie VPS
MODUŁY | http://europasaz.pl |  SKLEPY INTERNETOWE | WSPARCIE TECHNICZNE | HOSTING | http://zielona.biz